lördag 12 december 2009

Wikipedia

Wikipedia är ett av världens starkaste varumärken idag, åtminstone i Sverige så finns det nog ingen internetanvändare som inte känner till Wikipedia. Siten har tagit sig dit i princip helt utan traditionell marknadsföring utan genom att i stället helt förlita sig på word of mouth och bra positioner i sökmotorer.



Redan 2007 meddelade Wikipedia att man hade 50 miljoner unika besökare per månad, ändå görs det fortfarande inga pengar på trafiken. Det som gjorts är att Wikipedia tagit in donationer för drift och det handlar i sammanhanget om småsummor.

Det här är förstås en av de stora sakerna med tjänsten, den byggs av användarna för användarna och det utan att någon vinst tas ut. Det innebär förstås en del problem, alla har en anledning till att arbeta även om man arbetar gratis och många vill inte kännas vid det.

På senare år har det kommit en hel del kritik mot Wiki, till exempel har termen Wikipetter lanserats som ett nedlåtande tillmäle som likt viktigpetter passar på Wikpedias besserwissers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar